Evolutia agriculturii UE

Acest articol prezintă date statistice din ultimul sondaj privind structura exploatațiilor agricole, care a fost realizat în 2013

Structura agriculturii în diferitele state membre ale Uniunii Europene (UE) diferă considerabil, ca urmare a diferențelor dintre condițiile solului, topografia, clima și resursele naturale, precum și diversitatea activităților regionale, a infrastructurii și a practicilor sociale. Analiza structurii exploatațiilor agricole, cunoscută și sub numele de Studiul structurii exploatațiilor agricole (FSS), ajută la evaluarea situației agriculturii în UE și a tendințelor și modificărilor în structura exploatațiilor agricole, precum și consecințele evoluțiilor externe și propuneri politice folosind modele.

Acest articol prezintă date statistice din ultimul sondaj privind structura exploatațiilor agricole, care a fost realizat în 2013 și, în unele cazuri, în comparație cu rezultatele recensământului din 2009 sau din 2010 și cu ancheta privind structura agricolă din 2007. Trebuie remarcat faptul că s-au înregistrat unele schimbări în metodele și legislația anchetelor între anchetele din 2007, 2009 și 2010.
În 2013, în UE-28 existau 10,8 milioane de ferme. O analiză a dimensiunilor economice arată că au existat 6,5 milioane (sau 59,8%), cu o producție standard de peste 2 000 EUR. Zona agricolă utilizată în UE-28 a fost de aproape 175 milioane de hectare (aproximativ 40,0% din suprafața totală a terenului), cu o suprafață medie de 16,1 hectare pe exploatație.

În ceea ce privește suprafața agricolă, Franța și Spania au avut cea mai mare pondere din suprafața agricolă a UE-28, de 15,9%, respectiv 13,3%, în timp ce Regatul Unit și Germania au avut cote de sub 10,0%.  În schimb, cel mai mare număr de exploatații agricole din România (3,6 milioane) a fost găsit, cu o treime (33,5%) din toate exploatațiile situate în UE. Polonia a avut cea mai mare pondere a fermelor (13,2%), puțin mai mult decât Italia (9,3%) și Spania (8,9%).

Diferența dintre acțiunile din numărul de exploatații și suprafața agricolă utilizată  reflectă dimensiunea medie a exploatațiilor. Până în prezent, cea mai mare dimensiune medie a tuturor statelor membre ale UE în 2013 a fost 133 de hectare în Republica Cehă, urmată de Regatul Unit cu 94 de hectare. Șase state membre au înregistrat dimensiuni medii mai mici de 10,0 hectare, cele mai mici dimensiuni în România, Cipru și Malta.

Dimensiunea medie a fermelor din UE-28 a crescut de la 14,4 hectare pe exploatație în 2010 la 16,1 hectare în 2013, ca urmare a scăderii numărului de exploatații cu 11,5% și a scăderii cu 0,7% a terenurilor agricole agricol. Majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat o creștere a suprafeței agricole medii utilizată pe exploatație în perioada 2010-2013, numai în Republica Cehă înregistrând o scădere semnificativă; Scăderi minore au fost înregistrate în Grecia și Irlanda.

Dimensiunea economică a unei întreprinderi nu poate fi determinată numai pe baza suprafeței agricole utilizate, ci și pe producția sa standard, adică. h. valoarea producției agricole la prețurile agricole. Conform acestei măsuri, producția agricolă (exprimată în prețuri curente) a crescut cu 7,9% între 2007 și 2010 în UE și cu încă 7,5% între 2010 și 2013. Creșterea a fost înregistrată în majoritatea statelor membre în aceste perioade, deși s-au înregistrat scăderi mai mari de 10,0%, din 2007 până în 2010 în Grecia și Cipru și între 2010 și 2013 în Italia; S-au înregistrat scăderi mai mici între 2007 și 2010 în Germania și Irlanda (în timp ce producția nu a fost deloc schimbată în Suedia) și în perioada 2010-2013 în Croația, Austria și Portugalia. Creșterea cu peste 20% a fost observată în șapte state membre în perioada 2007-2010 și în patru state membre din 2010 până în 2013.

Web Design By ITeXclusiv.ro